“Bedragarna frias och får tillbaka ”sitt” gods.”

Åklagare överklagar de friande domarna i Ovrell-målet

Livsviktigt har tidigare skrivit om Ica-handlaren Mikael Ovrell i Kortedala som tröttnade på allt våld och alla hot och stölder så han beslutade sig för att dna-märka sina varor. Det ledde till slut att polisen kunde reda upp en stor bedrägerihärva med uppemot tio inblandade. Men nu kom domen i tingsrätten. Bedragarna frias och får tillbaka ”sitt” gods.

Sedan härvan började nystas upp av polisen har tidningen Fri köpenskap granskat fallet som gick till åtal efter ett mangrant arbete av utredarna. En del av varorna lyckades de spåra som stöldgods från bland annat Ica, H&M, Coop och Hemköp.

Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef, som arbetade med utredningen säger till Expressen att det krävdes tre till fyra heltidstjänster och en hel månads arbete att räkna ihop allt stöldgods och varenda liten sak registrerades på ett rättssäkert sätt.

Man var nöjda efter avslutad utredning, men mindre nöjda efter domen i tingsrätten. Mycket mindre.

Inte tillräcklig bevisning

Den omfattande förundersökningen leddes av åklagare Maria Thorell som se de de tio personer som hon åtalat i Göteborgs tingsrätt i somras nu gå fria. Rätten ansåg inte att hennes bevisning räckte.

Åklagaren ansåg att tre av de tio köpt in, förvarat och till stora delar sålt varor som stulits med systematik i butiker runtom i Sverige. Övriga sju misstänktes för att ha sålt varor som de rimligen måste insett var stöldgods, enligt åtalet.

Åklagaren ansåg sig kunna bevisa att de tio befattat sig med stulna varor till ett värde av cirka åtta miljoner kronor, men det räckte alltså inte till någon fällande dom.

Överklagar till hovrätten

Maria Thorsell beslutade sig direkt för att överklaga de friande domarna för de tre som hon anser är huvudmännen till hovrätten. Där är saken ännu inte prövad.

Hela historien har väckt missnöje i branschen och Svensk Handels säkerhetschef har gjort flera uttalanden.

”Luften gick ur mig när jag läste – och förmodligen reagerade hela handeln likadant. Här har tjuvarna dammsugit handeln på varor och sedan hanteras fallet så blåögt i rätten”, säger han till Fri Köpenskap.

Han tillägger:

”När man kan visa att delar är stöldgods, hur kan man då inte ha befogenhet att anta att de andra delarna också är stöldgods, när gärningsmännen inte på något sätt kan styrka att varorna förvärvats på laglig väg?.

Varorna kommer att försvinna

Tingsrättens ordförande har presenterat skiljaktig mening mot tre av de sju tilltalade och även om ärendet är överklagat till hovrätten har Per Geijer ingen anledning att tro att några varor kommer att finnas kvar om de friade sedan skulle bli dömda.

”De kommer naturligtvis att vara spårlöst försvunna.”

Mikael Ovrell är mycket upprörd över domen. Han följde förhandlingarna i tingsrätten och var övertygad om fällande domar.

”Jag blev helt chockad, fullständigt knäckt. Jag har inte orkat ta någon kontakt med poliserna eller åklagaren efter domen.”, säger han till Expressen.

 

Sammanfattning: Marie Hallencreutz

Källor: Fri Köpenskap, Expressen

Foto: Privat