“Det blev ett omfattande driftsstopp.”

Brand i Sätra Centrum drabbade Ica-butik

Andreas Bylger som nyligen prisats under Dagligvarugalan för sitt engagemang gentemot gängkriminalitet fick ett obehagligt uppvaknande natten till söndag.

– En brand hade utbrutit vid 23-tiden ungefär i en källare där huvudmottagaren av el för hela centrum fanns, bland annat till vår butik. Det blev ett omfattande driftsstopp och vi kunde inte öppna igen förrän måndag till lunch, säger Andreas Bylger till Livsviktigt.

När Andreas Bylger kom till butiken var alla kylar och frysar avstängda och han fick snabbt ta kontakt med Ica centralt som sände ut kyl- och frysbilar för att ta emot varor som sedan skulle lämnas tillbaka.

Räddande kylbilar från Ica

– Det var räddas det som räddas kunde. Men känsliga varor som fisk, kyckling och köttfärs var vi tvungna att slänga, säger han.

När övriga varor var ”räddade” i bilarna som for iväg till ett ställe med elförsörjning, var det dags för nästa steg:

– Först skulle polisen bli klar med sin tekniska undersökning och sedan var det dags för elkillarna att ta vid och hitta kablar och laga och ersätta dem. Samtidigt höll vi i butiken på att hyra in egna elgeneratorer för alla mindre plug-inkylar – sådana som inte går på det stora elnätet utan kan funka ändå.

Snabbt och proffsigt trots helg

Andreas Bylger berättar att alla skötte sig mycket snabbt och proffsigt även om det var förödande, och bitvis farligt, att befinna sig i lokalerna.

– Det var framförallt i källaren vid bageriet – där det brunnit för bara någon månad sedan på grund av problem med utrustningen, en ugn eller spis, som det var vanskligt att befinna sig i. Eljouren gick i rymdliknande dräkter och drog 40 meter tjocka elkablar för för att ställa allt tillrätta.

Grov mordbrand

Enligt Polisen klassas händelsen som grov mordbrand och menar att den var anlagd. De har också gått ut med efterlysning om vittnesuppgifter för att kunna söka efter den eller de misstänkta som anlagt branden.

Hur har branden påverkat dig och din verksamhet?

– Jobbigt är det ju alltid när sådana här saker händer men försäkringen täcker en hel del som extra vakter, förlorade varor, kostnad för kyl- och frysbilar som tar hand om varorna tills elen kommer tillbaka, och så vidare. Men förutom en dags självrisk – tyvärr – så har en och en halv dagskassa gått förlorad. Om vi bortser från självriskdagen, söndagen, så räknar försäkringsbolaget på den bruttovinst man skulle ha gjort och ersätter den.

Vad händer nu?

– Ja, idag har vi haft möte om fiberkablarna. Nya fiber till internet liksom ledningar telefon ska dras.

Hur har kassorna fungerat utan el?

– Förvånansvärt bra, faktiskt. De går på ett reservsystem med 4G och visst var det lite knackigt i måndags med det går snabbare och snabbare. Alla har kunnat betala med kort som vanligt och att använda rabatter.

Hur går ni vidare?

– Jag vet inte hur jag ska svara ärligt talat, men redan efter förra branden skrev jag ett brev till fastighetsägaren och påtalade bristerna i säkerhet, bland annat avsaknaden av brandlarm och att det inte fanns någon bevakning. Inget gensvar fick jag då och jag hade nog väntat mig en lite proffsigare hantering.

Var branden en hämndaktion

– Det är så svårt att säga. Vi alla som har verksamhet i centrum har ett visst tryck på oss. I källaren där branden anlades ligger förutom bageriet, som brann förra gången, observera att det inte var en anlagd brand, också två lagerlokaler och en ungdomsgård som drivs av Trygga Sätra. Samtidigt är elkablarna som slogs ut kopplade till delar av centrum där även vår Icabutik ligger. Jag har dock svårt att tro att någon eller några visste att detta skulle hända om de ställde till med en brand därnere, säger Andreas Bylger.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Svenskt Näringsliv