”Det blir som moment 22, det krävs helt klart förändring!”

VR-film om butiksrån blev en ögonöppnare

Under Almedalsveckan visade Livsmedelshandlarna sin VR-film* om en verklighetstrogen hotfull situation där ett rån begås i en butik. Brottet lämnar personalen handfallna då de inte har laglig rätt att hantera situationen, vilket framgår av de följdfrågor som tittarna ställs inför.

Många av dem som tittade på Livsmedelshandlarnas VR-film under Almedalsveckan blev rejält omskakade. Inte bara över hur ett – för handlare och personal i butik – tämligen vardagligt brott kan gå till, utan även över hur personalen står utan möjlighet att ingripa eftersom de, enligt dagens lagstiftning, inte har rätt att göra något för att själva ta fast gärningsmannen, för att de har små möjligheter till att polisen tar honom eller för att kunna slippa gärningsmannen i butiken framgent.

Moment 22

Eller som Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson uttryckte det efter att han sett filmen:

– Det blir som moment 22, det krävs helt klart förändring!

Filmen i korthet

I filmen får besökarna se en man som plockar på sig varor i en butik och hur en ur personalen går fram till förövaren för att påkalla dennes uppmärksamhet.

“Jag ser vad du håller på med, sluta med det är du snäll och gå ut härifrån om du inte tänker betala för dig.”

Förövaren vänder sig sedan mot personalen som visar sig påtagligt aggressiv och talar om för personalen att dom ska “ge fan i vad jag håller på med”, varpå förövaren fortsätter att plocka på sig varor.

Personalen tar då tag i förövarens axel för att få förövaren att sluta plocka varor som tänder till, vänder sig om och fysiskt puttar undan personalen som ramlar bakåt.

Ställs inför tre val

Förövaren börjar gå rakt mot VR-tittaren (som blir delaktig i filmen) och skriker åt denne att flytta på sig och samtidigt tar han en kniv ur fickan och går emot tittaren. Spelet fryser och tittaren ställs inför tre val.

  1. Meddelar förövaren att denne ska avlägsna sig från butiken och att han inte är välkommen tillbaka
  2. Låter förövaren gå men samtidigt säger att han/hon kommer att göra en polisanmälan.
  3. Tar saken i egna händer och försöker frihetsberöva personen.

Skrämmande och omskakande

– Det här är så skrämmande för hur man än väljer är det fel val, säger Axel Lindqvist från Gränna, en av dem som sett VR-filmen i Almedalen.

Han tycker att filmen är både omskakande och intressant eftersom den speglar personalens utsatthet men också hur fel det har blivit med lagar och vad polisen kan göra:

– Jag förstår nu att det här är ganska vanligt för personal i matbutikerna men jag tycker att ingen borde behöva uppleva det. Jag trodde faktiskt att man åtminstone kunde porta snattare men inte ens det får man.

Vad är fel med de olika alternativen?

– Ja, man får inte porta honom enligt det första alternativet. Enligt alternativ två är det ganska meningslöst att polisanmäla eftersom över hälften av anmälningarna läggs ned. Sen var det något med att de som blev anmälda fick böter men betalade dem inte. Det sista alternativet där man försöker ta fast honom själv var inte heller bra eftersom man kunde göra illa sig själv och dessutom kunde förövaren komma tillbaka och hota och säga typ, ”jag vet var du bor” och sådana saker.

– Jag hade faktiskt ingen aning om att det var så här tufft för dem i affärerna. Helt klart behöver lagarna ändras, säger han.

Obehagligt enligt S-ledamot

Förutom moderaternas rättspolitiske talesperson, Tomas Tobé och Axel Lindqvist från Gränna, som sett filmen och ställts inför de omöjliga alternativen, var det en strid ström av andra personer som fick sig en ögonöppnare, bland anadra Helene Petersson, gruppledare, (S), Justitieutskottet, som konstaterarade att det var obehagligt och att socialdemokraterna jobbar med många av dessa frågor.

Otryggt för ung personal

Flera av de som såg filmen förvånades över att man inte kunde porta någon från en butik. De flesta ansåg att det skulle vara en självklarhet.

– Många tyckte att det var hemskt att man ska behöva jobba i en så pass otrygg miljö, framförallt eftersom många är så unga som jobbar i butik. De blev också chockade över att det anses vara okej att snatta för under 60 kronor, säger Sally Jönsson som arbetade för Livsmedelshandlarna under Almedalen.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Jonas Borg

*VR-film – Virtual Reality-film, ses med speciella glasögon för att placera tittaren direkt in i situationen.

Bildtext: Sally Jönsson hjälper Helene Pettersson, gruppledare, (S), Justitieutskottet, på med VR-utrustningen.