”Egentligen borde det inte ha gått så här långt att man ska få pris för att kunna upprätthålla säkerhet i sin butik”

Andreas Bylger fick Livsmedelshandlarnas Hederspris

Andreas Bylger på Ica Nära Sätra i Stockholm fick ta emot Livsmedelshandlarnas Hederspris under Dagligvarugalan.

Han fick hederspriset med följande motivering:

”Vinnaren av Livsmedelshandlarnas Hederspris 2018 har med grundligt och systematiskt arbete skaffat ny kunskap och prövat nya vägar som alla Sveriges butiker har nytta av i kampen mot stölder, hot, rån och trakasserier. En stor förkämpe för lag och ordning i livsmedelsbutikerna.”

Andreas Bylger är glad och hedrad över priset men tycker också att känslorna är lite blandade:

– Visst känns det bra att få hederspriset men samtidigt är det med blandade känslor. Egentligen borde det inte ha gått så här långt att man ska få pris för att kunna upprätthålla säkerhet i sin butik. Där någonstans har ju vår rättsapparat fallerat och det är mycket tråkigt, säger han.

Värdig vinnare

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson tycker att Andreas Bylger är en mycket värdig vinnare:

– Han är definitivt en värdig vinnare som verkligen har jobbat i motvind när det gäller hot och våld och brott i butik. Ändå har han lyckats att göra sin butik säkrare för såväl kunder som personal, säger Pär Bygdeson.

Säkerhet i första hand

Sätra, där Andreas Bylger har sin butik, tillhör en av de områden i Sverige som har stora problem med gängproblematik, stölder och handel av narkotika. Butiken har varit utsatt för ovanligt många mängdbrott liksom hot och trakasserier.

– Det viktiga för mig har alltid varit att se till så att min personal och mina kunder kan känna sig säkra i min butik. När inte polisen, väktare eller andra kunde garantera vår säkerhet var jag tvungen att komma på en lösning och det blev att anställa en ordningsvakt.

Hur har det gått med ordninsgvakten?

– Det har fungerat jättebra. Vi har mindre stök i butiken men visst en del snatterier är kvar men de grova brotten är borta och det osynliga svinnet har sjunkit. Alla är mycket tryggare och säkrare i butiken än tidigare.

Men kostar det inte en del pengar att anställa en ordningsvakt?

– Visst gör det det men samtidigt så är han en stor tillgång också som butikspersonal. När vi behöver mer hjälp i kassan eller att plocka upp varor så tar han på sig Ica-kläderna och jobbar som vanlig personal. Och till kvällen, ett par timmar före stängningsdags, byter han om till ordningsvakt och ställer sig i entrén och hälsar artigt på kunderna. Buset har inte en chans. Han trivs och är mycket uppskattad, personalen är nöjd och så även kunderna.

Kämpa mot 60-kronorsgränsen

Andreas Bylger var också den som först kom på att åklagarna hade en intern 60-kronors gräns för snatterier – stöldgods värderat under den summan skulle (och ska) polisen inte bry sig om.

– Nu handlar det om att fortsätta att pressa på beslutsfattarna att de ska ta bort denna gräns och ta tag i den ökande vardagsbrottsligheten. Det är ny regering på gång nu så vi får väl se vad den kan leverera, säger Andreas Bylger. 

Text: Marie Hallencreutz