”Man har att göra med folk som hotar med att skjuta en om de blir arga.”

Kriminella utpressar näringsidkare på Söder i Helsingborg att betala för beskydd. Annars hotar de att skada dem och/eller sabotera deras verksamheter.

I ett inslag från Svts lokala nyheter i Helsingborg i måndags berättar en anonym näringsidkare om hur näringsidkare pressas att betala pengar till kriminella för att ”få skydd” mot utpressarna.

Problemet är stort och omfattar även resten av Helsingborg. Men av alla dem som SVT nyheter talat är det bara en näringsidkare som vågat berätta om utpressningen för nyheterna och då endast anonymt. De övriga vågar inte vittna i inslaget ens anonymt eftersom de är rädda för att de kriminella ska straffa dem.

Den anonyme näringsidkaren:
”Man har att göra med folk som hotar med att skjuta en om de blir arga.  Fyra gånger har man viftat med vapen i centrala Helsingborg. Kalasjnikov, knivar, svärd och el-batonger. Och skottlossning. Det finns en skrämmande mängd vapen i Helsingborg i händerna på folk som inte begriper hur farliga dessa vapen är.”

Polisen bekräftar bilden och säger att det förekommer konflikter mellan kriminella nätverk och att det finns vapen och narkotika. Men skillnaden är att folk inte anmäler utpressning.

Han uppmanar näringsidkarna att säga nej så fort de utsätts för utpressning, att inte gå med på någonting och att anmäla det till polisen.

”Ger man efter för de här människorna det minsta lilla då är man fast i deras nät och då tar det inte slut.”, säger Jonas Berg, polisen Helsingborg till SvT nyheter.

Text: Marie Halldestam Hallencreutz
Källa: SVT Lokala Nyheter Helsingborg
(Personerna på bilden (privat) har ingen koppling till artikeln.)