”Man måste täcka in varenda vrå annars lägger åklagaren ned ärendet”

Handlare anmälde tjuv – blev själv anmäld

Tomas Lindborg är handlare på Hemköp Hässelby strand i Stockholm. Han är en av flera som bittert fått erfara vad som händer om butikens kamerabevakning inte håller måttet.

– Man måste täcka in varenda vrå annars lägger åklagaren ned ärendet, säger han.

Två blanka kvadratmeter

Det han beskriver var ett tillfälle då en tjuv höll på att stjäla kött i hans butik. Värdet var ganska högt på det stulna, och det var inte första gången det hände, så han beslöt att anmäla det till polisen.

– Den här gången hade tjuven en riktigt slipad försvarsadvokat, men ändå. Att ens komma på att butiken saknade två kvadratmeter som inte var kameraövervakade där tjuven kunde ha släppt sitt byte är för –, rent ut sagt.

Anmäldes för olovligt envarsgripande

Än värre blev det när de själva blev anmälda för olagligt envarsgripande.

– Vi såg att personen stal kött, vi hade bildbevis, och vi tog fast personen. Sedan blev det ändå vårt fel eftersom vi tog fast honom först dagen efter när han dök upp i butiken igen.

Skryter på snapchat

Den här incidenten är bara en av flera som Tomas Lindborg önskat att han sluppit.

– Klimatet, attityderna har hårdnat, säger han. Förr i tiden kunde de falla ihop och gråta när man tog fast dem, under en tid då stölder skedde betydligt mer sällan än idag. Nuförtiden, om man vågar ta fast någon, så skrattar tjuvarna, tar bilder och skryter om händelsen på sociala medier.

Skaffa fler kameror

Idag har Tomas Lindborg 30 kameror i sin butik som ska täcka varenda liten kvadratmillimeter, ändå funderar han på att sätta upp fler kameror.

– Man vet aldrig. Jag har ytterligare en butik där jag funderar på att sätta in fler kameror.

– Visst, det svider i själen och är oerhört frustrerande att behöva satsa så mycket på säkerhet och ändå bli betraktad som den misstänkte – inte den utsatte.

– Min personal får dagligen höra könsord, hot och kränkningar. Det är bedrövligt men tyvärr ingenting jag kan göra något åt så länge vi inte har möjlighet att utfärda tillträdesförbud till dem som vi vet – av erfarenhet – hotar, kränker och stjäl.

Text: Marie Hallencreutz