“Polisen planerar särskild insats mot ungdomsgäng i Sandviken”

Tempo i Sandviken öppnade strax före jul i fjol i centrum. Bara tre dagar senare dök ungdomsgäng upp och trakasserade kunderna och hotade personalen. Nu förbereder polisen en särskild insats.

– Vi har ungdomsgäng här i Sandviken centrum och de behandlar vår butik som en lekstuga där de kastar omkring mat, förstör varor och beter sig illa mot kunderna och är hotfulat och kränkande mot personalen. Ett gäng på tio maskerade unga kan omringa en i kassan och stirra ut henne och kalla henne hora och allt möjligt annat, säger Mikael Olofsson som driver den nya Tempo-butiken – Sveriges största – med sin sambo Petra Hillblom.

Han vet inte riktigt hur många unga det rör sig om, kanske runt 20-30 personer i högstadieåldern, som driver omkring i centrum och har svarta masker för huvudet.

Vill skrämmas

– Syftet verkar vara att skrämmas för ingen har hittills råkat ut för något överfall, rån eller våldtäkt eller liknande, säger Rolf Sundqvist som är säkerhetschref på Sandvikens kommun.

Han berättar att de haft problemeen med dessa gäng ganska länge men har samtidigt också provat allt för att lösa problemen.

– Vi har löpande kontakter med skolor och vaktbolag liksom med polisen. Vi har försökt jobba med de begränsade resurser vi har men det har tyvärr inte hjälpt. Det är beklagligt för de här ungdomarna sprider oro bland folk och skapar otrygghet som begränsar dem. Många vågar sig inte ut när det blivit mörkt, säger han.

Hotfullt beteende

Inne på Tempo kände de sig maktlösa den första tiden då gängen kom till butiken.

– Det gick så långt att de ställde sig för entrén iförda sina masker och då vågade inte kunderna komma in. Och tidigare vågade en ung kvinnlig anställd inte lämna butiken själv vid stängning eftersom fyra killar ska ha sagt att de skulle vänta på henne utanför, säger Mikael Olofsson.

Hundägare slöt upp

Men så började kunderna samla ihop sig för att ställa upp för sin butik.

– I lördags började samlades en massa hundägare vid butiken för att visa att de inte hade här att göra. De har fortsatt med sina promenader i centrum och till oss och i går, onsdags, så bjöd vi in dem på fika i butiken. Vi är verkligen tacksamma för allt stöd vi har fått.

Men lugnet, för det har varit lugnt under dessa dagar, höll inte i sig.

– När vi fikade härinne i butiken och pratade med varandra ser vi hur ungdomarna provocerande tittar in i butiken och ställer sig framför entrén igen. Det känndes mycket obehagligt, säger Mikael Olofsson.

Satsat allt

I Sandviken centrum patrullerar så kallade centrumvärdar, som kan jämställas med “vuxna på stan”, men de kan inte vara överallt samtidigt. Även väktare från Gävleborgs bevakning patrullerar omkring, men inte hela tiden.

– Vi har vidtagit de säkerhetsåtgärder vi kan vidta men de räcker inte. Jag och Petra är med och stänger varje kväll vid 22-tiden. Det är inget vi kan överlåta till vår personal som är otrygg nog som det är. Förutom detta har vi ju den vanliga driften – mer har vi inte råd med, säger han.

Särskild polisinsats

Efter samtal med kommunen och polisen, som båda känner till problemet med ungdomsgängen i Sandviken centrum, förbereder nu polisen en särskild insats.

– Jag vill inte gå in närmare på när den ska ske eller vad den innebär men så mycket kan jag säga att vi måste alltid prioritera våra resurser och det här har vi bestämt oss för att att prioritera, säger Johanna Westlin, kommunpolis i Sandviken.

Ungdomarna är indentifierade

Hon kan dock avslöja att insatsen kommer att ske i samarbete med kommunens socialtjänst.

– Vi har koll på vilka det rör sig om, de är identifierade. Insatsen kommer att ske inom en snar framtid.

Anmäl mer

Johanna Westlin påpekar också att det alltid är svårt för polisen att göra något om de inte får reda på av allmänheten vad som händer.

– Vi har inte fått in fler samtal eller ärenden än tidigare vilket tyder på att folk inte vågar anmäla. Det är beklagligt för då blir det svårare för oss att agera. Man ska anmäla även när man blir vittne till eller utsatt för brott.

– Vi vet också att det kan vara svårt att komma i kontakt med oss men låt inte det bli ett hinder för att berätta vad som hänt. Ju fler som anmäler desto större möjligheter har vi att ta tag i det här, avslutar kommunpolis Johanna Westlin.

Text: Marie Hallencreutz

Bild: Tempo Sandviken