“Spånga har haft 26 rån sedan i somras”

Spånga centrum följer handlarna i Husby. Idag torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten.
”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening, till Svenskt Näringsliv i en kommentar.

Efter att handlarna i Husby upprepade gånger stängt sina butiker i protest mot det eskalerande våldet, hoten och kriminaliteten går nu Spånga centrum ut och gör detsamma. Idag torsdag, mellan klockan 16 till 17, stänger handlarna i Spånga centrum sina butiker i protest.  Detta efter ett antal resultatlösa möten med politiker och stadsdelsansvariga i förra veckan.

Med sig i protestaktionen har de bland annat villaägarföreningar, idrottsföreningar, föräldraföreningar, pensionärsföreningar och hembygdsföreningar, som tillsammans genomför aktionen där de samlade väntas tåga till politikermöte.

Spånga har haft 26 rån sedan i somras och bara i förra veckan var det ett butiksrån i videobutiken, ett bilrån samt ett personrån under samma kväll.

Jan Westerberg menar att otryggheten på torget har fått människor att undvika det.

”Vi ser bland annat mindre försäljning i butikerna för att folk inte vågar gå hit. Vi får höra om småbarnsföräldrar som inte vågar gå hit med sina barn och pensionärer som inte vågar hämta ut sina mediciner på apoteken. Det är helt fruktansvärt.” säger han till Svenskt Näringsliv.

De kräver nu att det ska finnas ordningsvakter dygnet runt på torget och även att man sätter upp övervakningskameror.

Källor: Svenskt Näringsliv, Dagens Handel
Foto: Svenskt Näringsliv
Bildtext: Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening