Ungdomsgäng klottrade knarkprislista på Icabutik

I förra veckan sprejades fasaden på Ica Supermarket Bäckbytorg i Västerås ner med prisuppgifter på olika typer av narkotika samt budskap om ACAB, det vill säga ”All cops are bastards”.

Handlaren Patrik Vatka blev rejält arg har han berättat för bland andra VLT och Fri Köpenskap:

”Jag blev naturligtvis förbannad. Inte bara för att jag tvingas sanera utan också för att de här barnen far illa. Kommunen och polisen behöver fånga upp dem”, säger han till Fri Köpenskap.

Narkotikaförsäljningen är ett stort problem på Bäckytorget. Minderåriga ungdomar säljer knark dagligen. Själva området Bäckby i Västerås klassas av polisen som ett utsatt område där bilbränningar och gänguppgörelser pågått i flera år. Barn som ännu inte är straffmyndiga utnyttjas ofta av de äldre kriminella ungdomsgängen.

Såväl handlaren Patrik Vatka som Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson anser att polisen och kommunen borde samarbeta för att få stopp på kriminaliteten i synnerhet då unga dras in i den av äldre kriminella.

– Det här är både ett svek mot de unga och ett misslyckande av såväl Polisen som Socialtjänsten. Detta borde ha fångats upp för länge sedan. Det är mycket viktigt att agera snabbt. Ju längre man väntar desto svårare blir det att ta tag i det. Det är dessutom ett stort svek mot butiksägaren som blivit utsatt för detta och är tvungen att hantera såväl kriminaliteten som förstörelse av sin egendom, säger Pär Bygdeson.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Privat