Var tredje svensk vill slippa papperskvitton

Var tredje svensk, 34 procent, vill ha digitala kvitton för en bättre shoppingupplevelse. Det visar Vismas rapport ”Det digitala samhället” som kartlägger svenskarnas syn på den digitala utvecklingen.

– Att många föredrar digitala kvitton är kanske inte oväntat. Många tjänster kopplade till shopping och privatekonomi har redan digitaliserats. Därför är det samtidigt förvånande att så få fysiska butiker fortfarande inte erbjuder digitala kvitton. Tekniken finns, men handeln har nog inte insett betydelsen för shoppingupplevelsen än, säger Stefan Romeis, kundlojalitetsexpert på Abalon, ett bolag inom Visma Retail.

I Vismas rapport Det digitala samhället fick 1 008 svenskar frågan om vilka digitala lösningar som skulle bidra till en bättre shoppingupplevelse. Tre av tio (29 procent) vill kunna använda mobilen mer när de handlar, till exempel för att betala eller få erbjudanden. Men störst betydelse har digitala kvitton, enligt var tredje tillfrågad (34 procent). Andra innovationer, som virtual reality-provrum eller digitala personal shoppers, anses mindre intressanta i undersökningen.

Digitala kvitton i kundklubbar
En del butiker har börjat erbjuda digitala kvitton till kundklubbsmedlemmar. Tjänsten med papperslösa kvitton kan därför vara ett sätt att bygga kundlojalitet, som enkelt kan kopplas ihop med mjukvaran för kundklubben.

– Vi ser att möjligheten att spara kvitton digitalt väger tungt när konsumenter ska ta ställning till att gå med i en kundklubb eller ej. Det ger ett tydligt mervärde utöver rabatter eller bonuspoäng. Digitala kvitton löser ett stort irritationsmoment för kunderna som slipper hålla koll på papperskvitton som lätt bleknar eller försvinner, säger Stefan Romeis.

Spar kvittot

Konsumentverket rekommenderar konsumenter att spara ett kvitto under hela reklamationstiden, vilket enligt lag är åtminstone tre år. Vid större och viktiga köp rekommenderas att spara kvittot ännu längre. 

Källa: Sifo, på uppdrag av Visma.

 

Fakta | Det digitala samhället
• Vismas rapport Det digitala samhället analyserar digitalisering utifrån tre teman: digitalisering och individen, dagens och framtidens digitala organisationer samt det uppkopplade samhället.

  • Rapporten bygger på en statistiskt säkerställd Sifo-undersökning som är genomförd bland 1 008 svenskar, samt en undersökning som besvarats av personer i ledande positioner i 1 402 organisationer.
  • Båda undersökningarna är genomförda i juni 2017. I rapporten bidrar också Vismas digitaliseringsexpert Pär Johansson med analyser kopplade till digitaliseringen. Hela rapporten finns här.

 

Fakta | Statistik från rapporten

Vilka av följande digitala lösningar/innovationer skulle du vilja se för en bättre shoppingupplevelse i framtiden? Flera svarsalternativ möjliga.

Digitala kvitton 34 %
Större användning av mobilen när jag handlar 29 %
Personlig anpassade butikserbjudanden (utifrån kundprofil) 21 %
Personligt anpassade priser (utifrån kundprofil) 17 %
Interaktiva/virtual reality-provrum 16 %
Digital personal shopper 5 %

 

Källa: Visma