Varberg Livsmedel stänger igen efter inbrott

Tjuvarna gick in bakvägen och stal varor för 200 000 kronor i Varberg Livsmedel på Östra Långgatan 47 i centrala Varberg. Nu orkar inte butiksägaren längre utan väljer att stänga igen butiken.

De kriminella har fria tyglar i våra butiker och det blir de alltmer medvetna om, så brottsligheten kan öka på bekostnad av våra butiker samtidigt som polisen försöker rensa i den ännu grövre brottsligheten. Det är ett stort nederlag för vårt samhälle.

Varberg livsmedel fokuserar på mat från Mellanöstern och ligger ett stenkast från Ica Kvantum-butiken i området.

– Tjuvarna gick in från baksidan och slog sönder en ruta. Sedan stal de varor från både lagret och inne i affären, berättar handlaren Mahmoud Alebrahim till Hallands Nyheter.

Stal för 200 000 kronor

Han uppskattar värdet av varorna till 200 000 kronor och tror inte att försäkringen täcker förlusten. Försäljningen i det stadsnära läget har gått sämre under coronapandemin men om det inte vore för inbrottet hade han fortsatt.

– Jag är lite ledsen över detta men sånt är livet, säger han till Hallands Nyheter.

Butiksbrotten har ökat under Coronapandemin

– Generellt sett har alla brott i och mot butik ökat under coronapandemin. Både vad gäller inbrott, stölder och framförallt bedrägerier. Det vittnar våra medlemmar om och det är även vad Svensk Handels undersökning kommit fram till, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna och tillägger.

– Vi har länge haft problem med mängdbrotten som aldrig tagits på allvar. Det har till och med utfärdats dekret från åklagare om att polisen inte behöver gå ut på larm om stöldvärdet ligger under 60 kronor.

– Nu ser vi att dessa stölder är ett steg in i grövre kriminalitet, så kallade instegsbrott, men så länge som polisen har grövre brottslighet att tänka på så försvinner brotten mot handlarna i skuggan – och de stegras upp.

Ingen upprättelse ens för grova butiksbrott

Pär Bygdeson påpekar också att inte ens ett så grovt brott som ett inbrott, som i detta fall kostade handlaren 200.000 kronor, väntas ge handlaren någon rimlig upprättelse.

– De kriminella har fria tyglar i våra butiker och det blir de alltmer medvetna om, så brottsligheten kan öka på bekostnad av våra butiker samtidigt som polisen försöker rensa i den ännu grövre brottsligheten. Det är ett stort nederlag för vårt samhälle.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Pixabay