Varning för presentkortsbedrägerier

Svensk Handel har just fått information från polisen om en typ av bedrägeri i Stockholmsområdet. Bedragarna manipulerar magnetremsan i tomma presentkort så all påfyllning går till ett annat kort. En större bensinmackskedja och byggvarukedja är drabbade.

Bedrägeriet rör de plastkort med magnetremsa som ofta säljs tomma ute i butiksytan. De fylls på med det belopp köparen väljer. Händelseförloppet tros gå till på följande vis: bedragaren köper först ett presentkort, betalar och får det påfyllt i butik. Därefter stjäls ett flertal tomma presentkort från samma butik. Bedragaren manipulerar magnetremsan på dem och hänger sedan tillbaka dem i butikens ställ. Alla manipulerade kort som därefter säljs och fylls på fungerar inte, utan beloppen förs över direkt till bedragarens kort.

Polisen rekommenderar att hålla god uppsikt över presentkorten. Det bästa är att helt enkelt flytta in dem bakom disk och låta butikspersonalen sköta all hantering. Svensk Handel har ingen uppgift om eller hur man kontrollerar om befintliga kort är manipulerade.

För dem som har tillgång till Svensk Handels säkerhetsapp finns information om detta i appen. Har du inte appen kan du ladda ner den från App Store respektive Google Play. Ladda ner Svensk Handels säkerhetsapp App store / Google Play

Källa: Svensk Handel