”Veckans brott” uppmärksammar handeln

I denna veckas avsnitt av Svt:s Veckans brott uppmärksammas gängkriminalitetens utbredning i Sverige. Ett av exemplen utgörs av handelns brottsproblematik, där Ica-handlaren Andreas Bylger berättar om sin situation i butiken i Sätra, Stockholm. Statminister Stefan Lövfén intervjuas i anslutning till inslaget.

”Detsom är det tråkiga är att det har blivit mer och mer kriminellt som stör vardagen för oss i butiken och i centrum. Det stora problemet är knarkhandeln. Det drabbar på så sätt att folk kommer in och vill plocka på sig godis och energidrycker framför allt och buset har mycket hårdare och tuffare attityd. Man låter sig inte gripas hur som helst.”, säger Andreas Bylger i inslaget.

 

Han räknar upp några händelser de råkat ut för:

  • Den misstänkta snattaren var beväpnad med en pistol.
  • Personalen har fått sina bildäck sönderskurna
  • kassörska blev nedslagen och fick hjärnskakning
  • Personal som fått slag och tillhyggen i ansiktet

 

”Det finns allt möjligt. Och det här är en hel vanlig matbutik. 2018.”, fortsätter han.

Det senaste året har Andreas Bylger anmält 54 olika brott till polisen. Av dessa har endast 6 lett till fällande dom i domstol. Resten är nedlagt eller pågår fortfarande. Bylger kände att han var tvungen att göra något och anställde en ordningsvakt i butiken, som Livsviktigt skrivit om tidigare (se nr 8/2017).

”Jag vill se resultat . Ganska fort se resultat och en kursändring på det här. Först måste det till att det finns poliser som jobbar ute på fältet och kan hjälpa oss när vi behöver hjälp.”, säger Andreas Bylger.

I studion håller Stefan Löfvén med om att fler poliser behövs.

”Vi ökar ju på nu resurserna till polisen mer än vad polismyndigheten begärt just för att vi ska ha fler poliser, vi ska kunna höja poliserna löner och förbättra statusen på polisyrket men det kan också behövas fler verktyg.”, sade han och nämner kameraövervakning som regeringen redan aviserat att de ska utreda.

Samtalet fortsätter och statsministern pressas av Camilla Kvartoft om bland annat avhoppen både inom polisutbildningen och bland verksamma poliser. Leif GW Persson är med och kommenterar.

Se inslaget här.

Resumé: Marie Hallencreutz

Foto: faksimil/screenshot Veckans brott, SvT