Viktigare än någonsin att anmäla brott under Säkerhetsveckan

Det är nu fjärde året som Svensk Handel anordnar Säkerhetsveckan. Syftet är att föra upp brottsligheten mot handeln på agendan genom att uppmana alla handlare att anmäla samtliga brott i butik som de utsätts för.

– Vi börjar veckan med ett seminarium om stölder på måndag kl 13.00. Vi släpper där vår nya svinnrapport med de senaste siffrorna och Tom Schuterman från Paratus Security visar upp beslag av de mest aktuella brottsverktygen som just nu används i Stockholm, säger Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel.

Tre seminarier kommer att hållas totalt; i Malmö, Göteborg och i Stockholm, som handlar om vikten av att anmäla brott men också om hur brottsstatistiken ser ut, och sett ut de senaste åren.

Skrämmande siffror

– Det är skrämmande siffror vi har att redovisa särskilt när det gäller stölder inom handeln. Vi har tittat på utvecklingen under 2010, 2013, 2016, 2018 och 2019 och utveckling är inte trevlig, säger han.

Mer vill Per Geijer inte avslöja annat än att det kan handla om själva brottsutvecklingen i handeln samt om viljan bland personalen att jobba kvar inom handeln samt svårigheten för handlare att rekrytera ny personal.

– Vi presenterar rapporten på måndag i nästa vecka och vi hoppas att ansvariga politiker äntligen tar till sig dessa fakta. Det här har gått alldeles för långt.

– Jag uppmanar handlare att skaffa vår app “Säkerhetscenter” för att enkelt anmäla brott i butik, säger Per Geijer.

Skaffa appen och anmäl brott

– Vi har en liten tävling för dem som är mest engagerade i att anmäla in till Svensk Handel Säkerhetscenter. Aktivera era medarbetare och se till att vi verkligen få bra fart i vår gemensamma databas! Det är oerhört kraftfullt att kunna visa för journalister och beslutsfattare hur mycket som faktiskt händer under en vecka i handeln. Som vanligt så lämnar vi inte ut identifierbara data utan att prata med anmälaren och inhämta godkännande först, säger Per Geijer.

Allvarlig rapport kommer

Per Geijer vill – förutom att uppmana alla handlare att anmäla brott under Säkerhetsveckan – att informera politiker och övriga beslutsfattare – om den allvarliga utvecklingen av butiksbrotten:

– Vi kommer ta fram data som visar på hur brott med inslag av hot och våld lämnas utan åtgärd och hur detta påverkar svenska företag. Behovet av tillträdesförbud, fler synliga poliser och en förbättrad samverkan med operativt fokus kommer tas upp som viktiga åtgärder. Även vikten av att se upprepad brottslighet som försvårande kommer att adresseras, säger han.

Läs vidare

Livsviktigt bifogar några dokument från Svensk Handel nedan. Ett blad som förklarar syftet med Säkerhetsveckan samt ett formulär som kan ligga i kassan eller i lunchrummet och där medarbetarna kan göra noteringar när de upptäcker brott i butiken. I slutet av dagen eller veckan kan ni sedan anmäla in allt via appen eller på Svensk Handels hemsida.

Text: Marie Hallencreutz

Foto: Svensk Handel

Anmäl brott vecka 19 och skaffa appen “Säkerhetscenter”: https://www.dropbox.com/s/96mi87akep4w3oi/S%C3%A4kerhetsveckan%202019.zip?dl=0