Viktigt att tänka på för handlare som har producentansvar

Alla som förpackar mat i någon form som plast, metall eller i en pappersförpackning har en skyldighet att se till att materialet samlas in och återvinns. Det kallas för producentansvar och gäller även handlare som erbjuder plastbärkassar eller packar sina egna livsmedel i butiken.

Nu har Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, tagit fram nya manualer för hur man ska tänka när man skaffar förpackningar, samlar in dem och återvinner dem.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, är bolaget som hanterar insamling och återvinning av förpackningar i Sverige. Det är FTI som ansvarar för de stora gröna kärlen där vi lämnar in plastförpackningar, tidningspapper, kartong, metallförpackningar och mycket annat som vi i Sverige blivit mer eller mindre världsmästare på att återvinna.

Anledningen till svenskarnas höga kapacitet till återvinning återfinns dels i lagtext, dels i ett utbrett miljötänk hos allmänheten men också hos de aktörer som jobbar för att vi ska återvinna så mycket som möjligt. Här återfinns framförallt FTI.

Ren återvinning

– Vårt syfte är att få tillbaka så många förpackningar som möjligt för återvinning till nytt material enligt lagstiftningen om producentansvar för förpackningar och samtidigt bidra med kunskap om hur producenterna kan göra förpackningarna bättre ur ett återvinningsperspektiv. Vi hoppas att dessa manualer ska bidra till det, säger Anette Löhnn, marknadschef på FTI.

Plast, papper och metall

De nya manualerna finns för tre olika avfallsfraktioner; plast-, papper- och metallförpackningar.

– För handlare är det viktigt att känna till att inte bara plastbärkassar, utan även tråg, film och annat som används i den egna produktionen av livsmedel, kan göras mer återvinningsbara, säger hon.

Vad är bra hantering av plast i butiken?

– När det gäller plastbärkassar handlar det ofta om trycket. Det är svårare att återvinna plast med mycket svart färg i trycket så mitt råd är att undvika svarta plastbärkasar och att använda som mest 60 procent av tryck på kassarna.

– Det svarta gäller även trågen vid produktion av livsmedel i butiken såsom köttfärs och liknande. Undvik svart plast, använd helst genomskinlig plast. Dessa plastförpackningar är enklare att återvinna. Filmen ovanpå är svårare då det är ett multimaterial. Generellt gäller ju mindre plast desto bättre, säger Anette Löhnn.

Blanda helst inte material

Över huvud taget är blandade material svårare att återvinna.

– Om handlarna eller deras större kedjor kan välja så blanda aldrig material, oavsett om det är plast med papper eller stål med aluminium i metallförpackningar. Exempelvis är konserver alltid enklare att återvinna, om de är gjorda av ett metallmaterial, istället för stål i burken och aluminium som lock. Detsamma gäller exempelvis förpackningar i papper med plastfönster. Ta hellre bort plastfönstret och visa en bild på innehållet på pappersförpackningen istället, säger hon.

Vilket ansvar har man egentligen som livsmedelshandlare i producentansvaret?

– Det är långtgående. Generellt så är den som fyller en förpackning som har producentansvaret men du som handlare kan påverka hur dina leverantörer designar och väljer förpackningar. Om du som handlare importerar varor som är förpackade eller importerar förpackningar, så har du hela producentansvaret. Förpackningen har alltid ett syfte, att skydda varan. Viktigt är också att de är återvinningsbara i de system vi har i Sverige. Vi ser gärna att handlarna erbjuder möjligheter till konsumenterna att återvinna förpackningarna i närheten av butiken, gärna via en återvinningsstation på parkeringen.

Är det en skyldighet?

– Nej, men det är önskvärt.

Text: Marie Hallencreutz

Illustrationer: FTI, Montage Marie Hallencreutz